Data: 2009-03-31 10:50:53
Temat: Re: które masło dla fanatyka?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "JaMyszka" <f...@g...com> napisał w wiadomości
news:fd14a812-7612-4e72-96d8-72ff66aaefc3@z19g2000yq
e.googlegroups.com...
On 29 Mar, 14:22, "yapann" wrote:
> nawet jeśli masło 100% w przemyśle to już mrzonka z definicji i 'muszą'
być
> te barwniki czy cokolwiek - czy udało wam upatrzyć masło, które jest
według
> was masłem?
Ha! Ty się zastanawiasz na masłem kupnym/przemysłowym, a ja mam podony
dylemat w sprawie masła od rolnika. Bo nie pierwszy rok kupuję, ale w
tym jest jakieś takieś dziwne. Bo jest twarde i kruche, nawet jak stoi
na lodówce. A przecież nie mam warunków spartańskich, zwłaszcza w
kuchni. Poza tym jest białe (no, prawie). @lemonka coś pisała o
śmietanie i śmietance - być może, że to ta różnica - ale przecież nie
pierwszy rok kupuję u tego rolnika. On tłumaczy to zimą i warunkami
żywieniowymi. Ech, wiem, że świeżej trawy nie ma, ale to masło jest
poza wszelkimi moimi "wyrozumiałościami". No i przestałam je brać:(
A tak dobrze żarło;p Czym smaruję chleb? Suchy lub z majonezem;p
Kolor masła zalezy od rasy krów, ale jeżeli od tych samych zmieniło
kolor na bielszy to stare gospodynie mówiły, że masło jest przerobione -
dodawały wtedy soku z marchwi, aby kolor był ładniejszy - nie znały się
przecież na karotenie...
|