Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "eM eL" <b...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kubek do yerba-mate
Date: Thu, 30 Sep 2004 14:49:56 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 50
Message-ID: <cjh6ek$f31$1@inews.gazeta.pl>
References: <cjgiqt$3pk$1@nemesis.news.tpi.pl> <cjh268$o6j$1@inews.gazeta.pl>
<cjh4lf$o2v$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dialup-4.155.6.84.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1096555796 15457 172.20.26.235 (30 Sep 2004 14:49:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Sep 2004 14:49:56 +0000 (UTC)
X-User: badbatz
X-Forwarded-For: 172.20.6.161
X-Remote-IP: dialup-4.155.6.84.Dial1.Baltimore1.Level3.net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:217144
Ukryj nagłówki
juras <j...@m...ru> napisał(a):
>> Jakiee zaparzanie , tradycyjnie pije sie w mate za pomoca rurki zwanej
> bombila i dowcip polega na wielokrotnym zalewaniu ciepla woda z termosu.
> Mozna zalewac mate, czyli pojemnik do szesciu razy. Jak ktos sie uprze to
> i yerba jest i w torebkach exspresowych, mozna i do szklanki. Polacy tez
> maja "patent" na zaparzanie kawy, popularne "zaparzanie z fusami", jak to
> wyglada i smakuje to kazdy z nas wie, jak ma sie to zaparzania kawy np.po
> turecku i smaku, to tez chyba wiemy.
Hmmm...Tradycyjnie..??? Uwielbiam teoretykow ...
Po pierwsze primo to rurka ta (zwykle, bo sa inne nazwy) nazywa
sie "bombilla."
Po drugie primo to (zwykle i bez fermatacji, bo yerba mate mozna
fermentowac) zaparza sie yerba tak:
Do "mate" (pojemnika, kubka) wrzuca sie pociete liscie "yerba" mniej wiecaj
do 3/4 wysokosci "mate."
Nakrywa sie "mate" reka, odwraca i delikatnie potrzasa, aby najmniejsze
czesci lisci "yerba" wyladowaly na gorze, po czym *delikatnie* sie "mate"
odwraca. W ten sposob male kawalki lisci yerba nie beda zatykaly rurki przy
piciu.
Nalewa sie troche wrzatku - ostroznie, bardzo powoli i przy brzegu naczynia.
Jak cala woda wsiaknie w liscie - po paru sekundach - dolac nieco wiecej
wrzatku. Dolewac wrzatek - za kazdym razem odczekujac pare sekund - az
liscie przestana nasiakac wrzatkiem. Kiedy przestac? Zalezy to od lisci...
Zatkac palcem koniec "bombilla" (rurke z cedzikiem do picia) i szybkim
ruchem wlozyc ja az do dna naczynia. Ciagnac powoli (bo yerba goraca...)
Przy wkladaniu zatkac palcem aby farfocle nie zatkaly rurki przy wkladaniu.
Proces zalewania i picia powtarza sie az powstaly plyn jest bez smaku, co
zalezy od jakosci lisci i od pojemnosci naczynia ("mate") - zwykle 4-5 razy
ale nie ma na to reguly. Woda musi byc goraca. Mozna (a nawet trzeba)
dzielic sie yerba mate z innymi z tego samego naczynia.
No a inny "tradycyjny" sposob to zaparzenie yerba mate jak herbaty: w
naczyniu z pokrywka zalewamy lisci spora iloscia wrzatku i
pozwalamy "naciagnac." Nazywane to jest mate cocido.
Do yerba mate czesto dodaje sie np. miety no i bardzo czesto parzy sie ja
uzywajac goracego mleka.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><The worst defense is a bad offense><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|