Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: kamila slawinska <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kurczak po tajsku
Date: Fri, 01 Apr 2005 23:59:37 -0500
Organization: paranoid international
Lines: 67
Sender: p...@p...onet.pl@p69-235.acedsl.com
Message-ID: <b...@4...com>
References: <cvvrvp$pht$1@news.onet.pl> <d2jrr8$pel$1@news.onet.pl>
Reply-To: p...@p...onet.pl
NNTP-Posting-Host: p69-235.acedsl.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1112417975 29137 66.114.69.235 (2 Apr 2005 04:59:35 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Apr 2005 04:59:35 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236167
Ukryj nagłówki
On Fri, 1 Apr 2005 18:11:31 +0200, "almadka"
<a...@U...TO.W.DIABŁY.onet.pl> wrote:
>Wlasnie zrobilam. Bedzie na obiado-kolacje, ale juz sprobowalam oczywiscie i
>jest rewelacyjne!(W mojej wersji wystapila paryka czerwona w pokrojona
>paseczki.) Polecam! Szybko sie robi, efekt super. A tak przy okazji, czy
>ktos ma jeszcze jakies sprawdzone przepisy kuchni tajskiej?
uch dawno mnie nie bylo, a tu sie tak nawyprawialo!...
wszystko fajnie, ale przygotowywanie potraw kuchni tajskiej w polsce
nie ma NAJMNIEJSZEGO sensu. glownie z tego powodu, ze skladniki
konieczne do otrzymania wlasciwego, chcarakterystycznego dla tajskich
potraw smaku - liscie kaffir, swieze liscie i korzen kolendry, tajskie
papryczki chili, swieta bazylia, przyzwoite pasty curry, DOBRE mleko
kokosowe... - sa praktycznie nieosiagalne, albo to, co jest dostepne,
jest wyjatkowo podlej jakosci. substytuty nie maja najmniejszego
sensu, bo to, co wychodzi z ich zastosowaniem, nie przypomina w
najmniejszym stopniu tego, co serwuje sie w tajskich restauracjach
tam, gdzie mozna spotkac prawdziwych tajow ( vide np. knajpa kasi
figury w warszawie - urocze miejsce, mila obsluga i w ogole, ale
potrawy smakuja jak polskie mielone...)
poza tym - z calym szacunkiem dla osoby podajacej ten przepis: czy
jadlas kiedys jakies tajskie curry, przyrzadzane przez tajow?
podejrzewam, ze nie, bo wiedzialabysm, ze kazdy rodzaj pasty powinien
byc uzywany do przyrzadzania potraw o konkretej kompozycji - np. curry
mussamun podaje sie z orzeszkami ziemnymi i ziemniakami, zielone - z
malymi azjatyckimi baklazanami albo z fasolka wezowa, a zolte - z
ananasem, i dobor dodatkow bynajmniej nie jest dowolny!!!! to tak,
jakbys proponowala komuus, zeby ugotowal 'polska zupe zurek' i
oswiadczyla, ze to wszystko jedno, czy zje sie ja z jajkiem czy z
makaronem.
pierwsze slysze, zeby smazyc potrawy z woka na oliwie z oliwek, ktora
nei nadajae sie do rozgrzewania do zbyt wysokich temperatur.
nieprzypadkowo cala azja smazy najczesciej na oleju fistaszkowym i ma
sie z tym dobrze.
sama pasta curry daje bazowy smak, ale przedpodaniem sos trzeba
jeszcze doprawic. podstawowa idea tajskiej kuchni jest, ze dobrze
przyrzadzane danie powinno byc harmonijna kompozycja wszystkich
znanych podniebieniu podstawowych smakow - troche ostre, troche
kwasne,troche slone, troche slodkie. totez przed podaniem do curry
dodaje sie na ogole odroine rozdrobnionego cukru palmowego i sos rybny
(nie sol!! w tradycyjnej kuchni tajskiej w ogole nie uzywa sie soli).
nie mowiac o tym, ze obowiazkowe jest posypanie calosci lismi swietej
bazylii (inna niz europejska, o charakterystycznym, anyzkowym smaku).
oczywiscie kazdemu wolno eksperymentowac i wymyslac dania
niby-tajskie, ale pojrzmuy prawdzie w oczy: maja one z prawdziwa
kuchnia tego pieknego kraju tyle wspolnego, co spaghetti z paczuszki
instant z kuchnia wloska. jesli powaznie interesuje cie kuchnia tajska
- goraco polecam te strone:
http://www.users.bigpond.com/catch22inc/rcpthaiposts
.html - jest po
angielsku. zawiera wszystkie informacje, z ktorymi adept tajskiej
kuchni winien sie zaznajomic.
jesli ktos jeszcze po powyzszej tyradzie m a ochote bawic sie w
tajskie dania - sluze przepisami z mojego archiwum; tak sie sklada, ze
tajskie jadlo nalezy do moicyh ulubionych i mam w przyrzadzaniu go
jako taka wprawe.
pozdrowienia,
ks
--
"I've worn a peace button since Sept. 12, 2001... upside down, like a flag on a
sinking ship." - Art Spiegelman, In the Shadows of No Towers
|