Data: 2003-01-15 16:53:16
Temat: Re: kurczak w sosie własnym PYTANIE
Od: "Miranka" <a...@s...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"golsar" <g...@i...pl> wrote in message
news:b020nb$fbj$1@news.tpi.pl...
> Ja
> niestety jestem laikiem ale pamietam jak byłem mały moja babcia robiła
> kurczaka i był on w sosie (chyba własnym) był to sos ciemno brazowy bardzo
> słony do dzisiaj nie mogę zapomnieć tego smaku. Moze ktos z was zna
przepis
> na takiego kurczaka.
Moja babcia najpierw obsmażała całego kurczaka na dużej patelni - na maśle,
ze wszystkich stron, żeby skórka się równo zrumieniła. Dopiero potem
przekładała ptaka na brytfannę (razem z tłuszczem z obsmażania), podlewała
wodą i wsadzała do pieca. Tak na oko co 10 minut otwierała piec i polewała
kuraka tłuszczem z brytfanny. Jadło może niezbyt zdrowe, ale..... smak
niezapomniany, zwłaszcza tej zrumienionej chrupiącej skórki i brązowego,
słonego tłuszczyku...... Kurak oczywiście z targu.
Anka
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|