Data: 2000-12-08 11:12:05
Temat: Re: kwark
Od: "Ana" <a...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Danka" <j...@z...nl> napisał w wiadomości
news:3a2ffdcd$0$93632@news2.zeelandnet.nl...
> To znowu ja z moimi swiatecznymi problemami. Za wszelka cene chce upiec
> jednak sernik.
A wypróbuj ten przepis:
(podałam go przed chwilą na stronę)
_______________
SKŁADNIKI
1 l mleka
1/2 l śmietany
4 jajka
1 kostka masła
1 szkl cukru pudru
rodzynki + ew zapach waniliowy
biszkopty
galaretka albo polewa na wierzch
ja dodaję też kubeczek homogenizowanego serka waniliowego, żeby było więcej
(;-) i pyszniej ...
____________
Zagotować litr mleka, na gorące wlać śmietanę wymieszaną z jajkami. Trzymać
chwilkę na niedużym ogniu, żeby się pięknie zsiadło. Odstawić na 15 min.
Przecedzić przez b.gęste sito a najlepiej gazę. Zostawić aż się b.dobrze
odsączy. Ja zostawiam na noc.
______________
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce masę twarogową i
rozcierać dalej. Ja na koniec dodaję tutaj serek waniliowy.
Dodać rodzynki i ew. zapach.
W tortownicy rozłożyć biszkopty, na to masę, na to polewę albo galaretkę.
Można dodać owoce albo co kto chce.
Wstawić do lodówki.
Mniam mniam.
_____________
Od razu się przyznam, że na początku masa mi się zawsze warzyła - tam gdzie
się miesza masło z cukrem i dodaje twaróg. Ale nawet taka zwarzona jest
pyszna i kto nie wie to sie nie pozna (Tzn goście ...).
Spróbujcie bo warto. Tylko kalorii ma z milion...
Pozdrawiam
Ania K.
|