Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Macius The Great" <Maciej.Krych(usun to )@telekomunikacja.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: likier orzechowy ?
Date: Tue, 18 Nov 2003 14:07:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <bpd5h4$g6j$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <bpatg9$o1b$1@atlantis.news.tpi.pl> <bpbbrj$pl$1@news.onet.pl>
<2...@2...17.236.214> <bpd1ig$sv3$1@atlantis.news.tpi.pl>
<0...@p...pl>
NNTP-Posting-Host: zut.krakow.tpsa.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1069160805 16595 194.204.154.162 (18 Nov 2003 13:06:45
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Nov 2003 13:06:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179778
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Lenka" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:03111813360996@polnews.pl...
> >> > Żaden problem, ale potrzebny jest nalew orzechowy z zielonych
> >> > orzechów, zbieranych na przełomie czerwca / lipca.
> >> >
> >> Wcześniejsze wypowiedzi narobiły mi strasznego smaka . Tak się składa,
że
> >> mam taki nalew i co dalej?
> >> Pozdrwiam Anja
> >>
> Moi przodkowie robią coś co nazywa się orzechówką, ale nie jestem pewna
czy o
> to Wam chodzi...
> Proporcje 1 l spirytusu 70%, 1 l wody, 30 dag zielonych właskich orzechów,
1 g
> gożdzików, 1 g gałki muszkatałowej, 75 dag jasnego, płynnego, naturalnego
> miodu (ewentualnie syrop z 1 kg cukru)
> Do gąsiorka (dużego, szklanego naczynia, które można szczelnie zamknąć)
wlać
> spirytus, wodę, dodać orzechy (drobno pokrojone), goździki i gałkę
> muszkatołową i miód. Gąsior zakorkować i postawić w ciepłym miejscu na
kilka
> miesięcy (przynajmniej 3). Płyn przecedzić przez flanelę, wlać do czystego
> gąsiorka i odstawić na tydzień. Przefiltrować jeszcze raz, zakorkować.
> Smacznego!
> Ja lubię...
moze to i to ... dzis walne piedziesiatke i postaram sie wyszukac wszystkie
te smaki
btw skad wziasc o tej porze zelone roku wloskie orzechy ?
dzieki za przepis
pozdr
MK
|