Data: 2003-11-18 12:36:09
Temat: Re: likier orzechowy ?
Od: "Lenka" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> > Żaden problem, ale potrzebny jest nalew orzechowy z zielonych
>> > orzechów, zbieranych na przełomie czerwca / lipca.
>> >
>> Wcześniejsze wypowiedzi narobiły mi strasznego smaka . Tak się składa, że
>> mam taki nalew i co dalej?
>> Pozdrwiam Anja
>>
Moi przodkowie robią coś co nazywa się orzechówką, ale nie jestem pewna czy o
to Wam chodzi...
Proporcje 1 l spirytusu 70%, 1 l wody, 30 dag zielonych właskich orzechów, 1 g
gożdzików, 1 g gałki muszkatałowej, 75 dag jasnego, płynnego, naturalnego
miodu (ewentualnie syrop z 1 kg cukru)
Do gąsiorka (dużego, szklanego naczynia, które można szczelnie zamknąć) wlać
spirytus, wodę, dodać orzechy (drobno pokrojone), goździki i gałkę
muszkatołową i miód. Gąsior zakorkować i postawić w ciepłym miejscu na kilka
miesięcy (przynajmniej 3). Płyn przecedzić przez flanelę, wlać do czystego
gąsiorka i odstawić na tydzień. Przefiltrować jeszcze raz, zakorkować.
Smacznego!
Ja lubię...
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
|