Data: 2003-09-01 08:13:37
Temat: Re: liscie winogron
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Tomasz Jedzok" <z...@f...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:biusqo$dib$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Mam przepis na zaprwianie lisci, ale jeszcze nie robilam tak tego:
>
> No ale co dalej z tymi liscmi? Do czego mozna dodac?
>
> Tomek
>
> --
Robi sie z tego np. dolmadakia (takie maluskie golabki).
Np. wedlug tego przepisu:
Skladniki na 30 porcji
300g
Mielonego (wolowina)
1 paczka
Lisci winogrona
1/2
Cytryny
1
Cebula
3 zabki
Czosnku
5 lyzek
Miety
˝ lyzeczki
Soli
˝ lyzeczki
Pieprzu
1 lyzka
Proszku z czosnku
2 lyzki
Koncentratu pomidorowego
1 filizanka
Ryzu
Sposób przyzadzania:
Ogonki lisci odkroic. Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke - cosnek
równiez.
Odrobine oleju rozgrzac na patelni, podsmazyc cebule, dodac czosnek i
mielone, na koncu miente, sól, pieprz i proszek czosnkowy; dodac 2 lyzki
koncentratu pomidorowego i ryz; zalac conajmniej filizanka wody i mieszajac
leciusienko gotowac przez 10 minut. Gotowa masa wypelnic liscie winogrona i
pozawijac.
W garnku, ktorego spód jest wylozony kilkoma liscmi, ciasno poukladac
wypelnione liscie, zalas woda i poukladac na tym plasterki cytryny i
obciazyc talezem.
25-30 minut lekko gotowac.
Monika
|