Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 03 Mar 2015 22:26:12 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: łosoś gravlax
References: <54f61bf9$0$19691$65785112@news.neostrada.pl>
<md57vr$4b1$1@dont-email.me>
In-Reply-To: <md57vr$4b1$1@dont-email.me>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 25
Message-ID: <54f626f4$0$2208$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.84.149
X-Trace: 1425417972 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2208 83.10.84.149:1959
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362768
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-03 o 22:10, Pszemol pisze:
> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>> Udał mi się chyba dobrze, o ile miał być taki łagodny w smaku.
>> Zastanawia mnie teraz, jak długo zachowa świeżość w lodówce?
>>
>> Pytanie głównie do bbjk, bo wiem, że praktykuje, ale wszyscy mile widziani.
> Ja też zrobiłem :-)
> Ale według tego pierwszego przepisu, ze skórką grejfrutową.
> Łosoś mój po trzech dniach wciąż wyglądał na mój gust zbyt surowo aby go
> zjeść bez strachu i ze smakiem też było nie wiem co...
> Wrzuciliśmy go więc dziś do piekarnika po otarciu marynaty i upiekliśmy go.
> Całkiem dobry, choć wiem że według przepisu miał być zjedzony bez pieczenia
> to jednak wymiękłem :-)))
>
> Twój wyszedł taki jaki miał wyjść?
Szczerze mówiąc to nie wiem, jaki miał wyjść, bo nie mam z czym porównać. ;)
Ja zrobiłam według tego przepisu bez grejpfruta, marynował się 3 dni.
Dzisiaj pierwszy raz spróbowałam. Owszem, jest w dalszym ciągu surowy
;), ale w takiej postaci się przecież jada ryby. Jest bardzo łagodny w
smaku, jak dla mnie trochę zbyt łagodny. W związku z tym zastanawiam
się, czy nie przerobić go jutro na tatar z jakimiś dodatkami, np. z
szalotką. Co jeszcze można by do niego dodać?
Ewa
|