Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 04 Mar 2015 08:44:41 +0100
From: FEniks <x...@p...fm>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:31.0) Gecko/20100101 Thunderbird/31.5.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: łosoś gravlax
References: <54f61bf9$0$19691$65785112@news.neostrada.pl>
<md66j0$dgf$1@node2.news.atman.pl>
In-Reply-To: <md66j0$dgf$1@node2.news.atman.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 32
Message-ID: <54f6b7e8$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.10.84.149
X-Trace: 1425455080 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2186 83.10.84.149:1774
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362786
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-03-04 o 06:52, bbjk pisze:
> W dniu 2015-03-03 o 21:39, FEniks pisze:
>> Udał mi się chyba dobrze, o ile miał być taki łagodny w smaku.
>> Zastanawia mnie teraz, jak długo zachowa świeżość w lodówce?
>
> Zachęcił mnie temat, bo ostatnio znów odpuszczam przebijanie się przez
> tasiemce.
Dlatego założyłam nowy wątek, bo sama też mam kłopoty z odnalezieniem
się w tym gąszczu.
>
> Ewo, nie wiem, jak długo, bo tutaj szybko znika, nie ma szans dożyć
> drugiej młodości, o trzeciej nie wspominając. Jeśli jest zbyt łagodny,
> można doprawić, jak lubisz, ja daję sporo świeżego białego pieprzu,
> nie jest mdły. W "surowości" jego urok, nie jest bardziej surowy od
> łososia wędzonego na zimno, a imo lepszy. Warunek: ryba bez
> wątpliwości świeża.
Ryba oczywiście z owada, więc 100% pewności co do jej świeżości mieć nie
mogę, oceniam wyłącznie nosem. No i specjalnie polowałam na nową
dostawę, więc można powiedzieć, że złowiłam. ;)
> Nie wiem, czy wspominałam o sosie do tego: dwie czubate łyżeczki
> ostrej musztardy, odrobinka miodu, łyżka białego octu, trzy stołowe
> łyżki oliwy i najważniejsze: jedna bardzo szczodra garść posiekanego
> kopru. Dokładnie wymieszać.
O, sos to dobry pomysł, zapomniałam o nim.
Ewa
|