Data: 2004-10-20 16:34:59
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <417690cf$0$29603$626a14ce@news.free.fr>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> eM wrote:
>
> > Czy moglby mi ktos lagodnie wytknac braki w edukacji serowej? Czy omija
> > mnie jakas podniebienna serowa przyjemnosc? Czy ktos uznaje sie za
> > wiarygodnego przewodnika po alejce serowej w markecie? No bo przeciez
> > tam pol slownika francuskiego ;-).
> >
>
> Moge zasygerowac palete serow do sprobowanie, francuskich oczywicie
> (inne kraje znam tylko wyrywkowo). IMVHO powinnas sprobowac zaliczyc
> oprocz brie :
>
> - camambert (z surowego mleka :)
Chyba camembert?
> - roblechon
> - coulommier (mniaam)
Chyba Coulommiers i chyba chodzi o Brie de Coulommiers?
> - vacherin (taki strasznie lejacy sie, typu "camambert)
> - munster (z Alzacji, tradycyjnie spozywany z kminem rzymskim)
>
> Plesniowe :
> - roquefort
> - bleu de bresse
>
> Twarde :
>
> - emmental
To ser szwajcarski
> - gruye`re
Zasadniczo też szwajcarski, chociaż robiony i we Francji
> - cantal (to taka francuska odmiana cheddara ;)
> - i np. beaufort (z tych silniejszych)
Władysław
|