Data: 2004-10-20 16:33:45
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 20 Oct 2004 18:22:38 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>eM wrote:
>
>> Czy moglby mi ktos lagodnie wytknac braki w edukacji serowej? Czy omija
>> mnie jakas podniebienna serowa przyjemnosc? Czy ktos uznaje sie za
>> wiarygodnego przewodnika po alejce serowej w markecie? No bo przeciez
>> tam pol slownika francuskiego ;-).
>>
>
>Moge zasygerowac palete serow do sprobowanie, francuskich oczywicie
>(inne kraje znam tylko wyrywkowo). IMVHO powinnas sprobowac zaliczyc
>oprocz brie :
>
>- camambert (z surowego mleka :)
>- roblechon
>- coulommier (mniaam)
>- vacherin (taki strasznie lejacy sie, typu "camambert)
>- munster (z Alzacji, tradycyjnie spozywany z kminem rzymskim)
>
>Plesniowe :
>- roquefort
>- bleu de bresse
>
>Twarde :
>
>- emmental
>- gruye`re
>- cantal (to taka francuska odmiana cheddara ;)
>- i np. beaufort (z tych silniejszych)
>
>
>Hopujac ze helpnelam...
>
>
>Ewcia
emmenthal to francuski?
a gruyere to nie wiem - Wasz czy sporny?
pierz
K.T. - starannie opakowana
|