Data: 2004-10-20 16:22:38
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
eM wrote:
> Czy moglby mi ktos lagodnie wytknac braki w edukacji serowej? Czy omija
> mnie jakas podniebienna serowa przyjemnosc? Czy ktos uznaje sie za
> wiarygodnego przewodnika po alejce serowej w markecie? No bo przeciez
> tam pol slownika francuskiego ;-).
>
Moge zasygerowac palete serow do sprobowanie, francuskich oczywicie
(inne kraje znam tylko wyrywkowo). IMVHO powinnas sprobowac zaliczyc
oprocz brie :
- camambert (z surowego mleka :)
- roblechon
- coulommier (mniaam)
- vacherin (taki strasznie lejacy sie, typu "camambert)
- munster (z Alzacji, tradycyjnie spozywany z kminem rzymskim)
Plesniowe :
- roquefort
- bleu de bresse
Twarde :
- emmental
- gruye`re
- cantal (to taka francuska odmiana cheddara ;)
- i np. beaufort (z tych silniejszych)
Hopujac ze helpnelam...
Ewcia
--
Niesz
|