Data: 2004-10-21 05:38:17
Temat: Re: lubie ser :-)
Od: "Nell" <n...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Krysia Thompson"
>
> >Pozdr
> >Nell (aktualnie z następującym zaopatrzeniem:
> >-mozzarella
> >-oscypek
> >-jakiś "zwykły żółty",
> >-serki ołomunieckie - kupione w jednym z napadów kulinarnej ciekawości
i
> >zapędów eksperymentalnych ale póki co tylko wstępnie podskubane :P
jutro
> >przeszukam archiwum...
> >-pustki po włoskich zapasach wakacyjnych... (bolesna przyczyna mej
> >płaczącej duszy :(( )
> >
> >
> Jezusmariajozefieswiety...jaki to jest "zwykly zolty"??? Przeciez
> to obrazoburcze tak mowic!
>
> Pierz
>
> K.T. - starannie opakowana
Oh źle mnie zrozumiałaś.
Używając stwierdzenia "zwykły żółty" chciałam poniekąd podkreślić nie typ,
a jakość sera.
Dałabym sobie rękę uciąć (no dobrze, może jednak nie, ale potrzebowałam
silnego określenia :P ) za np kawałek Mature Cheddar, twardego Pecorino
czy dobrej Goudy, ale wiadomo, Gouda Goudzie nierówna. Tak samo jak
Parmezan Parmezanowi i Mozzarella Mozzarelli. Zdecydowanie wolę kupić
mniej, albo w ogóle a dobrej jakości niż więcej chłamu (i to nie tylko w
kwestiach kulinarnych) ale czasem portfel nie pozwala a akurat jakiś ser
zółty w domu potrzebny (do szybkich zapiekanek etc). Wtedy wybór pada na
jakiś ser żółty rodzimej produkcji, z półki supermarketowej, a te
niestety, no matter czy to gouda, morski, edamski, ementaler, sokół czy
podlaski, zazwyczaj nie dośc że nijak się mają do swych pierwowzorów, to
zazwyczaj niemal nie różnią smakiem ( przy pechu jeszcze z domieszką gumy
:/) . Dlatego pozwoliłam sobie na uogólnienie i epitet ;)
Jeżeli pomimo to jakoś urągam tradycji, mea culpa :P
Nell
jak już przy serach, to polecam
http://www.deliaonline.com/search/search_results.asp
?search=ingredient&q=cheese
http://www.brainyencyclopedia.com/encyclopedia/l/li/
list_of_cheeses.html#Poland
http://www.samozdrowie.pl/dietetyka/abc_odzywiania/n
ews?inf=535896
http://www.cheese.com i http://www.cheesesupply.com/
http://www.waitrose.com/search.asp (search cheese)
http://www.reluctantgourmet.com/cheese.htm
http://www.italiancookingandliving.com/food/ingredie
nts/index.html (sery
włoskie)
o oto przepis na dziś:
Pears with Honey, Walnuts and Pecorino Cheese
from Giorgio Locatelli Pure Italian
Giorgio Locatelli's dessert is a blissful combination of succulent pears,
salty pecorino, ambrosial honey and tender-crisp walnuts
Servings: 4
4 pears
150g pecorino cheese
3 tbsp clear honey , such as acacia or orange blossom
80g walnuts , shelled
1. Quarter the pears, remove the cores and peel. Using a very sharp knife,
slice the quarters lengthways into thin 5mm slices.
2. Slice the pecorino in the same way as the pears.
3. Arrange the pear and pecorino slices on a serving plate.
4. Spoon the honey over the top and sprinkle with the walnuts
Pozdrawiam
Nell_ostatnio_orzechowo_serowa :)
|