Data: 2004-05-15 16:05:12
Temat: Re: makaroniki
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Basiek napisał:
>
> Mnie tez wydaje sie, ze to raczej przepis na kokosanki (chcetnie skorzystam
> z niego, bo tez szukalam), ale bardzo chcialabym zrobic makaroniki. Z tego,
> co wiem, to glownym skladnikiem jest mak.
Wnosisz z nazwy? ;)
Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
Przepis:
20 dag słodkich migdałów, kilka sztuk gorzkich, 3 białka, 20 dag cukru,
trochę skórki pomarańczowej, 4 łyżki cukru rafinady, o ile znajdziesz.
Migdały mielimy specjalną maszynką, mieszamy z białkami ubitymi z
cukrem na sztywną pianę, z tej masy układamy okrągłe kupki na papierze,
osypujemy rafinadą (o ile ją mamy), ozdabiamy paseczkiem skórki
pomarańczowej. Pieczemy w nieskiej temperaturze.
--
pa, BasiaBjk
|