Data: 2004-05-15 16:20:28
Temat: Re: makaroniki
Od: m...@p...onet.pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk wrote:
> Wnosisz z nazwy? ;)
> Makaroniki to ciasteczka z Francji rodem, wyrabiane z marcepanu,
> najlepsze ponoć produkowane są w Nancy.
>
> Przepis:
> 20 dag słodkich migdałów, kilka sztuk gorzkich, 3 białka, 20 dag cukru,
> trochę skórki pomarańczowej, 4 łyżki cukru rafinady, o ile znajdziesz.
>
> Migdały mielimy specjalną maszynką, mieszamy z białkami ubitymi z
> cukrem na sztywną pianę, z tej masy układamy okrągłe kupki na papierze,
> osypujemy rafinadą (o ile ją mamy), ozdabiamy paseczkiem skórki
> pomarańczowej. Pieczemy w nieskiej temperaturze.
Dzieki bogini, z cala pewnoscia wyprobuje !!! Jestem wielka fanka
makaronikow, do tej pory kupowalam za ciezkie pieniadze, moze wreszcie
uniezaleznie sie od dostaw sklepowych?
Kot, co wlasnie kupil pierwsza butelkke wina z 2003 roku - moze bedzie
sikacz, bo mlody, ale z drugiej strony po TAKIM lecie....
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|