Data: 2007-12-09 06:12:41
Temat: Re: maslo
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"JW" <j...@m...com> wrote in message news:fjf5fn$tm$1@inews.gazeta.pl...
> Witam,
> mam plan zrobienia domowym sposobem masla, teorii nieco liznalem juz z
> archiwum grupy, ale pozostaje jeden niewyjasniony problem... Czy jest w
> ogole sens bawic sie w to dysponujac jedynie smietana sklepowa? Jeszcze
> pare lat temu by mi nie przyszlo do glowy, ze to moze byc problemem, ale
> nagle zadalem sobie pytanie; skad do cholery mozna wziac teraz wiejska
> smietane w miescie?!
>
> Dzieki za pomoc :)
Musi być kwaśna i zimna śmietana. Im więcej procentowa, tym więcej masła. Po
zrobieniu mało trzeba wypłukać zimną, czystą wodę poprzez wygniatanie bryły
masła w wodzie kilkakrotnie ją zmieniając - ma to bezporedni wpływ na smak i
zapach masła oraz na trwałość. Maślanka nadaje się do picia bezpośrednio jak
i w koktajlach owocowych, oraz do ugotowania barszczu białego z koperkiem.
|