Data: 2001-10-21 07:45:28
Temat: Re: mielone
Od: "Ines" <i...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9qts1o$o89$1@news.tpi.pl...
> znowu zdecydowalam sie zrobic kotlety mielone.
>
> pytanie: mam 60 dkg mielonej lopatki - ile mam do tego miesa dac bulki
> namoczonej?
> i co z ta cebula?-zetrzec? pokroic drobniutko? podobno niektorzy pokrojona
> cebule podsmazaja...
Ja naprzyklad nie zawsze daje cebule, a jak juz - to ztarta na tarce. Na te
twoje 60 dkg 1 srednia wystarczy, jak i 1 bulka. Choc zazwyczaj ja daje
chleb namoczony w mleku, jak namoknie oddzielam podpieczona czesc i uzywam
tylko srodek (chyba ze bedzie sie tobie chcialo zemlec go na maszynce do
miesa). Do tego pieprz i sol, 1 jajko. No i zawsze dodaje 1 wielki lub kilka
mniejszych zabkow czosnku - przepusc je przez wyciskarke.
Mozna tez (jak juz wszysko zrobisz i uformujesz kotlety) uzyc specjalnej
przyprawy "Do panierowania", ona dodaje bardzo przyjemny smaczek, ale to nie
jest konieczne. Smaze na oleju.
PS. Dla mnie kotlet mielony jest dobry tylko wtedy,gdy moge go zjesc nawet
na zimno i bez niczego, tzn samego. Mam nadzieje ze takie tobie wyjda :-)
Pozdrawiam
Ines
|