Data: 2011-04-03 19:40:44
Temat: Re: miód
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 03 Apr 2011 21:29:35 +0200, JerzyN napisał(a):
> W dniu 2011-04-03 17:46, Ikselka pisze:
>> Dnia Sun, 03 Apr 2011 17:23:40 +0200, JerzyN napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-04-03 11:39, lamia pisze:
>>>>> jaki okres ważności ma miód po jakim czasie nie nadaje się do spożycia??
>>>>
>>>> nieskończonosć
>>>>
>>>> oczywiście jak wygrzebujesz paluchami albo łyżką z masłem - to o
>>>> nieskończoność krócej :]
>>>
>>> http://www.miesiecznik-pszczelarstwo.pl/artykuly/200
9_04/artykul_2009_04.html
>>
>> "Minimalna trwałość dla miodu wynosi 36 miesiący. Termin trwałości
>> zaczerpnięty jest z norm."
>>
>> Mój ojciec miał w beczkach miód 20-letni i starszy. I był bardzo dobry.
>
> hydroksymetylofurfural
> http://www.merck-chemicals.pl/food-analytics/reflect
oquant-hmf-quick-test/c_Bbub.s1OZ_MAAAEqbbUk43t_
Niczego paskudnego ojciec z miodem nie robił. Wiem, bo pracowałam z nim
przy tym miodzie, kiedy był nalewany. I tak, jak był wlany do beczek, tak
stał. Na czarną godzinę, jak mawiał ojciec. Oczywiście od czasu do czasu
uszczknął z zapasu, kiedy go uprosił jakiś znajomy, a kiedy miód świeży się
kończył. Miód był przez ojca pracowicie wybierany stalową łyżką do słoika -
BEZ podgrzewania.
|