Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: miód+ciepła woda
Date: Sun, 06 Feb 2005 01:29:37 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 28
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <cu2t6d$f10$1@atlantis.news.tpi.pl> <cu32u8$jso$1@news.dialog.net.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pa138.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1107653651 16450 213.76.96.138 (6 Feb 2005 01:34:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Feb 2005 01:34:11 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230597
Ukryj nagłówki
On Sat, 05 Feb 2005 19:26:27 +0100, pamana <p...@w...pl>
wrote:
>D
>> Chodzi o miód i jego połączenie z ciepłą wodą. Słyszy się zewsząd, że nie
>> powinno się dodawać miodu do ciepłej/ gorącej wody bo wtedy "traci swoje
>> właściwości". Prawda czy mit? Jeżeli prawda, to o jakie właściwości
>> dokładnie chodzi i jaka jest bezpieczna temperatura?
>
>
>prawda, jaka temp.jest bezpieczna dla miodu nie wiem ,babcia zawsze
>dodawała do wystudzonej ciepłej ale nie gorącej wody.
Nadmierne podgrzanie miodu powoduje ukatrupienie wiekszosci enzymow w
nim zawartych - pozostaje nam po prostu cukier inwertowany z odrobina
substancji zapachowych. Wartosc odzywcza zjezdza do poziomu wartosci
cukru. W pewnych zastosowaniach jest to zaleta(latwiej miod pitny
zrobic jako sycony bo enzymy drozdzom nie przeszkadzaja - miody pitne
fermentowane z zimno rozpuszczanej brzeczki to najwyzsza szkola
miodosytnictwa) ale na ogol to marnotrawienie zalet miodu.
Przy czym kupujac miod w sklepie nie nalezy miec za duzych wyrzutow
sumienia - w nim nie ma co popsuc na ogol, on juz wczesniej zostal
przegrzany bo latwiej na goraco sie do sloikow rozlewa...
Niestety - jak sie chce miec porzadny miod to tylko od zaufanego
pszczelarza.
--
Darek
|