Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia miód+ciepła woda Re: miód+ciepła woda

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: miód+ciepła woda

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: miód+ciepła woda
Date: Sun, 06 Feb 2005 01:29:37 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 28
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <cu2t6d$f10$1@atlantis.news.tpi.pl> <cu32u8$jso$1@news.dialog.net.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pa138.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1107653651 16450 213.76.96.138 (6 Feb 2005 01:34:11 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Feb 2005 01:34:11 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:230597
Ukryj nagłówki

On Sat, 05 Feb 2005 19:26:27 +0100, pamana <p...@w...pl>
wrote:

>D
>> Chodzi o miód i jego połączenie z ciepłą wodą. Słyszy się zewsząd, że nie
>> powinno się dodawać miodu do ciepłej/ gorącej wody bo wtedy "traci swoje
>> właściwości". Prawda czy mit? Jeżeli prawda, to o jakie właściwości
>> dokładnie chodzi i jaka jest bezpieczna temperatura?
>
>
>prawda, jaka temp.jest bezpieczna dla miodu nie wiem ,babcia zawsze
>dodawała do wystudzonej ciepłej ale nie gorącej wody.

Nadmierne podgrzanie miodu powoduje ukatrupienie wiekszosci enzymow w
nim zawartych - pozostaje nam po prostu cukier inwertowany z odrobina
substancji zapachowych. Wartosc odzywcza zjezdza do poziomu wartosci
cukru. W pewnych zastosowaniach jest to zaleta(latwiej miod pitny
zrobic jako sycony bo enzymy drozdzom nie przeszkadzaja - miody pitne
fermentowane z zimno rozpuszczanej brzeczki to najwyzsza szkola
miodosytnictwa) ale na ogol to marnotrawienie zalet miodu.
Przy czym kupujac miod w sklepie nie nalezy miec za duzych wyrzutow
sumienia - w nim nie ma co popsuc na ogol, on juz wczesniej zostal
przegrzany bo latwiej na goraco sie do sloikow rozlewa...
Niestety - jak sie chce miec porzadny miod to tylko od zaufanego
pszczelarza.

--
Darek

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
06.02 Michal Jankowski
06.02 kolorowa
07.02 A.L.
07.02 Mike
08.02 A.L.
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?