Data: 2001-11-13 22:28:48
Temat: Re: miód (długie)
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jaki miód najlepszy (o najlepszych wlasciwosciach) do wszystkiego? Jaka
> powinien miec konsystencje - szklisty i lejacy, czy raczej twardszy i
> matowy. Ja wiem tylko ze powinien byc pszczeli ;). Czy ktos wie na ten
temat
> troche wiecej niz ja?
Hejeczka!
No to proszę oto informacja:
"Miód pszczeli jest jednym z nielicznych naturalnych produktów
węglowodanowych wykorzystywanych przez ludzi od najdawniej zamierzchłych
czasów. Należy on do artykułów spożywczych, które powinny wchodzić w skład
codziennych posiłków dzieci, młodzieży i dorosłych. Stałe spożywanie miodu
przyczynia się do wzmożonego rozwoju umysłowego, zwiększonej odporności
organizmu na choroby. Poprzez swoje właściwości łagodzi on działanie
niekorzystnych czynników wpływających na organizm ludzki. Nowe badania i
obserwacje nad stosowaniem miodu w lecznictwie potwierdzają jego działanie
przeciwbakteryjne. Za stosowaniem miodu przemawia również fakt, że dzięki
zawartości w nim 21 pierwiastków, jest on ważnym czynnikiem pobudzającym
układ immunologiczny organizmu. Podawanie miodu wyraźnie poprawia metabolizm
przemiany węglowodanowej, odtruwa organizm, leczy choroby wrzodowe żołądka i
dwunastnicy, wątroby, gruźlicę skóry i choroby oczu. Dla chorych na
cukrzycę, miód zawierający zaledwie 2% sacharozy może w pewnym stopniu
zastąpić znajdującą się w sprzedaży fruktozę. Ciągły pośpiech, wytężona
praca to podatny grunt do występowania chorób na tle nerwowym. Bezpośrednią
przyczyną tych schorzeń są bardzo często wszelkiego rodzaju używki, jak
mocna kawa, tytoń, alkohol. Środki te, zwłaszcza zażywane w nadmiarze, są
trucizną dla organizmu, zmniejszenie ich toksycznego działania można
osiągnąć przez spożywanie miodu. W celu lepszego wykorzystania właściwości
leczniczych miodu, wskazane jest spożywanie go w postaci roztworu wodnego
przygotowanego na 10 - 12 godzin przed wypiciem. Przez ten czas aktywizują
się substancje o charakterze biokatalizatorów co powoduje wyższe jego
działanie antybiotyczne nawet do 220 razy. Miód jest stężonym roztworem
głównie cukrów prostych, glukozy i fruktozy. Występują w nim również
niewielkie ilości sacharozy, dekstryn miodowych oraz innych cennych
substancji takich jak enzymy, kwasy organiczne, związki mineralne, związki
azotowe, witaminy, olejki eteryczne, barwniki inne. Większość miodów, a
nasze krajowe wszystkie, po pewnym czasie ulega krystalizacji, tzn. ze stanu
ciekłego przechodzą w stan stały. Istnieje szereg czynników, które mają
wpływ na szybkość przebiegu krystalizacji miodu. Proces krystalizacji jest
bardzo ciekawym i charakterystycznym zjawiskiem spotykanym bardzo często w
przyrodzie. Polega on na tym iż wokół ośrodków krystalizacji tzw. kryształów
zarodowych, narastają kryształy różnej wielkości i różnego kształtu, co
powoduje że raz są to drobniutkie, prawie jednolite kryształki występujące w
całej masie miodu, innym razem grube, dosyć twarde kryształy osadzające się
w płynnym "osoczu" miodowym (miód gryczany). Wszystko to powoduje że
konsumenci miodu wolą miód płynny.
MIÓD WIELOKWIATOWY.
Pochodzący z nektaru różnych kwiatów. Barwa od jasnokremowej do herbacianej.
W smaku łagodny, słodki. Polecany przy alergiach i katarze siennym. Miody po
pewnym czasie ulegają krystalizacji tzn. ze stanu ciekłego (patoki)
przechodzą w stan stały (krupiec), zmieniając barwę na jaśniejszą. Jest to
naturalny proces fizyczny nie majacy żadnego wpływu na wartość miodu.
Podgrzewając go np. w wodzie do temp. max 45 ° C doprowadzamy bez szkody do
stanu płynnego.
MIÓD AKACJOWY
Miód o barwie jasnokremowej, w smaku delikatny, bardzo słodki, lubiany przez
dzieci. Zaiwera dużą ilość fruktozy dlatego powoli ulega krystalizacji.
Stosuje się w leczeniu nadkwasoty żołądka jak i zaburzeń przewodu
pokarmowego nerek i dróg moczowych.
MIÓD LIPOWY
Posiada barwę zielonkawo-jasnobursztynową, smak trochę pikantny, w zapachu
aromatyczny. Działa uspokajająco i antyseptycznie. Tradycyjnie stosowany
przy przeziębieniach i w stanach niepokoju.
MIÓD GRYCZANY
Barwa ciemnoherbaciana, posiada silny zapach i ostry bardzo
charakterystyczny smak. Poleca się na zrastanie kości po złamaniach. Zawiera
znaczną ilość magnezu. Dlatego stosowany jest w diecie antynowotworowej oraz
w leczeniu schorzeń na tle miażdżycowym.
MIÓD WRZOSOWY
Miód wrzosowy w stanie płynnym ma barwę czerwonobrunatną i konsystencję
galaretowatą, silnie aromatyczny w smaku mało słodki, lekko gorzkawy.
Stosowany przy zaburzeniach dróg moczowych i gruczołu krokowego (prostaty)
Profilaktycznie polecany dla panów po trzydziestce.
MIÓD SPADZIOWY
Miód spadziowy posiada przeważnie zabarwienie ciemno-brunatne, aromat słaby
lekko korzenny lub żywiczny. Ma zastosowanie w leczeniu schorzeń górnych
dróg oddechowych.
MIÓD SPADZIOWO - NEKTAROWY
Jest pochodzenia mineralnego. Powstał ze spadzi i nektaru roślin kwiatowych.
Czarakteryzuje się brunatną barwą, posiada słabo wyczuwalny korzenny zapach,
smak łagodny czasami lekko gorzkawy. Krystalizuje szybciej niż miód
spadziowy. Właściwości lecznicze pośrednie między miodami kwiatowymi, a
spadziowymi.
MIÓD SPADZIOWY Z DRZEW IGLASTYCH
Miód spadziowy (sosny, świerka, jodły) posiada zabarwienie od koloru
brązowego poprzez ciemny brąz do prawie czarnego z zielonkamym odcieniem,
silny charakterystyczny zapach przypominający igliwia lub żywicy. Smak
przyjemny, łagodny. Wolno krystalizuje, krystalizacja gruba, kaszkowata.
Miód ten jest bardzo bogaty w biopierwiastki. Polecany w leczeniu anemii
rekonwalescentów po ciężkich chorobach, operacjach, w leczeniu nerwicy
serca, miażdżycy mięśnia sercowego i innych schorzeniach
sercowo-naczyniowych, przeciw infekcjom, przeziębieniu, chorobach układu
oddechowego, zaparciach. Posiada właściwości antyseptyczne.
MIÓD MNISZKOWY
Miód mniszkowy ma jasnożółty kolor, przyjemną woń kwiatów mniszka, smak
łagodny, krystalizacja drobna.Polecany przy chorobach żołądka, zaburzeniach
trawienia, chorobach jelit, chorobach nerek i dróg moczowych oraz chorobach
wątroby.
No i to tyle... Nie myślcie, że jestem taka mądra info pochodzi ze strony
http://www.pasiekawedrowna.republika.pl , kiedyś szukałam informacji o
pasiekach i akurat miałam w ulubionych ... Zawsze mnie fascynowała skąd
pszczelarze wiedzą gdzie lataja ich pszczoły i jaki będzie miód ;-))))
Pozdrawiam,
Kaliope
PS To żeby było jeszcze bardziej miodowo to dorzucam miodowy przepis:
Midowniczki
25 dkg mąki
125 g miodu
10 dkg cukru
jajko
pół łyżeczki sody
przyprawa piernikowa
bakalie
Miód podgrzać, wymieszać na gładką masę z cukrem i jajkiem, dodać makę,sodę,
przyprawę i bakalie, wyrobić ciasto, rozwałkować i wykroić ciasteczka. Piec
w średnio nagrzanym piekarniku.
|