Data: 2002-07-04 20:14:18
Temat: Re: mleko i drożdże
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 4 Jul 2002 21:57:04 +0200, "tomek"
<t...@d...pg.gda.pl> wrote:
>Jaką temperaturę powinno mieć mleko do zaczynu z drożdżami?
>Dziś robiłam po raz pierwszy i mi nie urosło dziadostwo!!
>Oczywiście dodałam cukier.
>
>Jeśli mnie oświecicie to może jeszcze raz się wezmę za bułeczki z
>rodzynkami.
>
>A może jakiś sprawdzony przepis?
>
>Dzięki z góry za rady i ewentualne przepisy
>
>Pozdrowienia Urszula
>
im wyzsza temperatura, tym chetniej i szybciej sie
rozmnazaja....ale do czasu czyli do pewnej temperatury, potem
zdychaja.
cukier im pomaga w wyuzdaniu....
tak na oko to "cieple " mleko ( w przpeisach) to takie troche
ponad teperature ludzkiej kwri (brzmi troche krwiozerczo..),
wiesz - jak woda na kapiel niemowlaka ;))), no i musi byc potem
tez cieplo tym drozdzom, stad trzymanie ich w cieple. oczywiscie
bez przesady ;))))
wiec co? za zimne mleko? za gorace? w przeciagu: ;P ? za dlugo??
Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
|