Data: 2006-10-13 13:19:52
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dobrze zrozumiałes...
> Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
> Han.
> Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo z
maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
"oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie zwyklego
oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama gotowa
tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na chrupko.) Ale
walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala zabawa w tortilla
to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka") mozliwa do uzyskania
albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo piekna operacja w
wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera (czyli specjalnej
prasce.)
Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki" kukurydzianej
jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z ktorej to tortilla
jest zrobiona.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
|