Data: 2006-10-13 15:23:32
Temat: Re: młynek do ziaren zbóż
Od: "Multisenior" <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote in message
news:YnMXg.1$cQ5.0@trndny06...
> "Han" <a...@p...onet.pl> wrote in message
> news:eglgfa$7r4$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Dobrze zrozumiałes...
>> Miedzy Nonicm na północy, a Tapachala na południu..
>> Han.
>> Podałam to co kiedys widziałam, i jadłam w okregu Coahula..
>
> Nawet w Meksyku placki tortilla robi sie albo z "maki" kukurydzianej albo
> z maki zbozowej. Sa pewnie przepisy - raczej Tex-Mex i dla turystow - na
> zbozowe placki tortilla z oliwa i byc moze nawet ktos w Meksyku dodawal
> "oliwy" ale pewnie wlasnie do tortilla z maki zbozowej (i to pewnie
> zwyklego oleju a nie oliwy z oliwek.) Czesciej natomiast smaruje sie sama
> gotowa tortille olejem przed odgrzaniem na blasze (jesli ma byc na
> chrupko.) Ale walkowanie tortilla to juz zupelnie bez sensu, gdyz cala
> zabawa w tortilla to struktura warstwowa (w srodku robi sie "kopertka")
> mozliwa do uzyskania albo recznie (wygniata sie tortille dlonia - bardzo
> piekna operacja w wykonaniu bieglych w sztuce) albo w tzw. tortillera
> (czyli specjalnej prasce.)
>
> Natomiast dodawanie jakichkolwiek olejow do tortilli z "maki"
> kukurydzianej jest bez sensu z punktu widzenia wlasciwosci "masa" z
> ktorej to tortilla jest zrobiona.
> --
Biedna Hania, a tu rebe Szechnik zmusza do upokorzeń...
|