Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news.man.poznan.pl!n
ewsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed.jasien-net.com
NNTP-Posting-Host: 62.87.150.54
Newsgroups: pl.misc.dieta
Date: Wed, 7 Jan 2004 22:09:48 +0100
Message-ID: <2...@j...jasien.net>
Sender: News User <n...@j...net>
From: "Karolina Matuszewska" <ginger@(isp).pl>
References: <1uk1wepf71o5b$.195morhwnkj7q$.dlg@40tude.net>
<btdq6p$53b$1@inews.gazeta.pl> <btea43$cu0$1@news.onet.pl>
<btedjk$su0$1@inews.gazeta.pl> <btekrq$v6$1@news.onet.pl>
<bteltv$d08$1@nemesis.news.tpi.pl> <bteq5d$j95$1@news.onet.pl>
<btgiea$8s1$1@inews.gazeta.pl> <bth21q$60$1@news.onet.pl>
<bth7ri$mcm$1@inews.gazeta.pl> <bth9go$7ao$1@news.onet.pl>
<bthfpl$ris$1@inews.gazeta.pl>
<2...@j...jasien.net>
<bthr5r$jm7$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: monotonna dieta
Lines: 55
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:28218
Ukryj nagłówki
Sowa <m...@b...pl> wrote:
>>> I tak w ramach dyskusji o różnych dietach - dieta śródziemnomorska
>>> wcale nie jest dieta niskotłuszczową.
>> No jak nie, jak tak? Dieta środziemnomorska ewidentnie jest dietą
>> niskotłuszczową, jako TŻ propagatora DŚ mogę coś na ten temat
>> powiedzieć. Jednym z podstawowych zaleceń DŚ jest ograniczenie
>> tłuszczów zwierzęcych, praktycznie jedynym dozwolonym tłuszczem jest
>> oliwa z oliwek.
> przepraszam,ale to co piszesz to chyba jakaś nowość jest.
Mam właśnie w łapach najnowsze opracowanie nt. DŚ, jakie wala się po moim
biurku - wydane w 2003 roku, choć zebrane dużo wcześniej. Sowo - mój TŻ
zawodowo zajmuje się propagowaniem diety śródziemnomorskiej, mam jakiś obraz
tej diety.
Piramida żywienia wg. DŚ:
podstawa - codziennie:
pieczywo, makaron, ryż, kuskus, inne zboża, ziemniaki
owoce, warzywa, fasola, groch, soja, orzechy
oliwa z oliwek
ser i jogurt
środek - kilka razy w tygodniu:
ryby
drób
jaja
słodycze
czubek - kilka razy w miesiącu w małych porcjach:
czerwone mięso
Dominującym tłuszczem była i jest oliwa z oliwek. Nie ma zwyczaju smarowania
pieczywa. Nieznany jest dodatek śmietany, zupy zagęszcza się zmielonymi
migdałami lub kruszonym chlebem. W diecie jest dużo produktów roślinnych,
mało tłuszczów zwierzęcych. W zaleceniach jest (cyt.) "chude mięso
przygotowane bez tłuszczu lub na oleju, chude wędliny". W diagramie kołowym
tłuszcze roślinne stanowią w DŚ ok. 5% całości.
Kilka cytatów:
"Nie zapominajmy, że olej to też tłuszcz i trzeba zachować umiar w jego
spożyciu".
"Żeby zaadaptować polską kuchnię do bardziej zdrowej powinniśmy wyeliminować
z nij wszelkie tłuszcze zwierzęce (smalec, słoninę, boczek) i zastąpić je
tłuszczami roślinnymi, najlepiej oliwą z oliwek i olejem rzepakowym".
"Do smarowania pieczywa zdrowsza niż masło jest margaryna miękka, pakowana w
kubeczki (...), najlepiej ze znakiem profilaktyki cholesterolowej".
Nie wymyśliłam sobie tego, takie są właśnie zalecenia diety
śródziemnomorskiej.
Pozdrawiam,
Karola
|