Data: 2001-06-25 08:08:56
Temat: Re: nalewki na spirytusie
Od: "Dana" <d...@n...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jakubowska Anna" <j...@p...fm> napisał w wiadomości
news:3b364c71@news.vogel.pl...
> Czy ktoś mógłby mi podać dobre sprawdzone przepisy
> na wykonanie nalewek z owoców na spirytusie np. z wiśni
> lub jeszcze innych np.malin, porzeczek.Zbliża się sezon
> owocowy więc może warto pokusić się o zrobienie czegoś wyjątkowego czym
> można zabłysnąć w jesienne wieczory
>
> POZDRAWIAM HANKA.
> j...@p...fm
A moze RUMTOPF?
Gdy zacznie się zbliżać sezon na pierwsze owoce należy przygotować
pięciolitrowy słój kamionkowy lub szklany, wymyć go dokładnie i wyparzyć.
Przygotowujemy również ok. 1/2 kg cukru i doskonałej jakości rumu 54% w
takiej ilości, by owoce były przykryte.
CZERWIEC: 25 dkg truskawek dokładnie umyć, usunąć szypułki, wsypać do słoja,
zasypać 25 dkg cukru i zalać rumem tak, aby przykrył owoce. Szczelnie
przykryć, odstawić w ciemne miejsce.
LIPIEC: po 25 dkg malin, czerwonych porzeczek, czereśni i wiśni z pestkami
dosypać do słoja przesypując każdą warstwę cukrem i zalewając rumem.
Szczelnie przykryć. Odstawić.
SIERPIEŃ: 25 dkg moreli (bez pestek i skórki) przepołowić, 25 dkg
brzoskwiń (bez pestek i skórki) pokroić w kawałki, do słoja, zasypać cukrem,
zalać rumem, zakryć szczelnie, odstawić.
WRZESIEŃ: po 25 dkg śliwek, mirabelek i renklod wydrylować - wszystko do
słoja, zasypać cukrem, zalać rumem, zakryć szczelnie, odstawić.
PAŹDZIERNIK: 3-4 aromatyczne gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić
na ćwiartki, 1 świeżego ananasa obrać, pokroić na kawałki, małego, słodkiego
melona obrać i pokroić na kawałki. Po raz ostatni przesypać cukrem, zalać
rumem i, zakrywszy szczelnie, odstawić na dłużej.
Najlepiej zapomnieć o tym słoju aż do Adwentu. Potem delektować się zarówno
owocowym rumem jak i rumowymi owocami, aczkolwiek z umiarem, bo zdradliwie
zwala z nóg.
Przepis wg Henryka Vitry zmodyfikowany przez Jana Chęcia z Kłodzka
Przepraszam, przenioslam przepis "na zywca" z mojego serwisu, dlatego sa
rozne trzcionki i ogonki.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|