Data: 2014-04-15 12:21:30
Temat: Re: ...ni ma śmietany! Ni ma niczego!
Od: k...@g...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu wtorek, 15 kwietnia 2014 12:04:10 UTC+2 użytkownik Aicha napisał:
> W dniu 2014-04-15 11:23, k...@g...pl pisze:
>
>
>
> > w serach to jest juz parakezeinian, ktory trawiony jest przez pepsyne. a zeby
zamienic kazeinian wapnia zawarty w mleku potrzebna jest podpuszcza, ktorej w zoladku
doroslego czlowieka nie ma. do produkcji serow uzywa sie podpuszczki cielecej. i tak
przygotowane produkty mleczne sa juz przyswajalne(sic!)
>
>
>
> Podpuszczka mikrobiologiczna jest znacznie tańsza i powszechniej stosowana.
>
>
>
> > chodzi o to ze u czlowieka okolo 3-5 roku zycia zanika laktaza, i organizm
przestaje produkowac rzeczona podpuszczke!
>
>
>
> Laktaza a podpuszczka (chymozyna) to całkiem insza inszość.
etam, sa to enzymy - czyli w sumie jedna bajka. tyle ze podpuszczka wystepuje w
zoladku, a laktaza w jelicie cienkim. uzylem jedynie skrotu myslowego!
|