Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: nie-kefir maćkowy
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jkkph9$i01$1@node2.news.atman.pl> <jkpocl$ikp$1@inews.gazeta.pl>
<4f706b8c$0$1209$65785112@news.neostrada.pl>
<ex53fyvwww26$.7nmabdwb23in.dlg@40tude.net>
<4f7072de$0$1268$65785112@news.neostrada.pl>
<1...@4...net>
<4f7078db$0$26696$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Mon, 26 Mar 2012 21:56:46 +0200
Message-ID: <1g52kqcw93tia$.p71x2iz5esai$.dlg@40tude.net>
Lines: 45
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.129.254
X-Trace: 1332791816 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26682 79.191.129.254:49261
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:344167
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 26 Mar 2012 16:10:34 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Mon, 26 Mar 2012 15:45:01 +0200, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Mon, 26 Mar 2012 15:13:48 +0200, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Do jogurtu robionego w domu tez dodawałam mleko w proszku, łyżkę na
>>>>> litr mleka.
>>>>
>>>> Po co???
>>>
>>> Nie wiem, w przepisie było, to dałam. Pewnie jako zagęstnik.
>>>
>>>> Robię naturalny, z mleka-mleka, a nie proszku. Szczepię Activią
>>>> naturalną. 12-24h w cieple i wychodzi świetny, gęsty jak serek, jogurt.
>>>
>>> Wiem, robiłam jak miałam mleko od krowy. Szczepiony Bakomą naturalną albo
>>> Zottem też naturalnym. Ale nie trzymałam tak długo w cieple.
>>
>> Trzeba - przecież bakterie musza mieć czas na namnozenie.
>
> Odgrzebałam przepis :-). Autor twierdzi, ze 4 - 5 godzin im wystarcza. Z
> tego, co pamiętam - w zupełności - jogurt kroiło sie nożem.
http://www.jogurtnaturalny.pl/domowy-jogurt-naturaln
y/
"Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6 godzin
(pod warunkiem, że jogurt utrzymuje cały czas temperaturę 30 stopni). Jeśli
jest ona niższa, proces fermentacji może wydłużyć się nawet do doby."
>
>> Mam taką szafkę nad zlewem, pod którą jest wbudowane oświetlenie i w tej
>> szafce jest ciepło, jakieś 28 do 30 stopni. Idealne warunki i miejsce na
>> moje kubeczki z jogurtem. Po całkowitym zgęstnieniu od razu do lodówki i
>> mam zapas na tydzień.
>
> Mój dojrzewał pod kołdrą, zawinięty dodatkowo w koc.
Wątpię, aby miał temp. 30 stopni.
--
XL wiosenna
|