Data: 2001-12-24 11:50:33
Temat: Re: nieudany karmel
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>pomóż. robiłam w sobotę karmel (na słodkie kulki, przepis z magazynu
>gazety), pierwszy raz z masłem. działałam zgodnie z przepisem. rozpuściłam
>masło, dodałam cukier, cały czas mieszałam. ale cukier wcale się nie
>rozpuścił, na patelni zrobiła się jakaś zupełnie nie homogenizowana kupa (o
>kolorze tejże). kiedy kupa osiągnęła niebezpieczną temperaturę (za chwilę
>mogła zacząć dymić), dodałam wody (zgodnie z przepisem). chwilę pogotowałam,
>konstystencja zrobiła się ok, kolor też, ale zapach zupełnie nie ten! (kupą
>nie pachniało, ale karmelem też nie) co się stało? dlaczego karmel się nie
>udał? czy to wina teflonowej patelni? czy może ciemnego cukru, którego
>użyłam?
>
>(stropiona, chociaż nie tak bardzo, bo w końcu dziś wigilia) zosia
>
chyba cukier...
probuj na wszelkie kombinacje wmalych ilosciach...kiedys gdzies
jakis tam przpeis nop mowil zeby cukier podgrzewac
POWOLI...cokolwiek moze to znaczyc...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|