Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: noz - powinien byc ostry jak zyletka - doslownie
Date: Sun, 13 Jan 2002 18:19:20 +0100
Organization: Wladyslaw Los
Lines: 23
Message-ID: <1f5yn5a.k1l2i41ebndhoN%wlos@tele.com.pl>
References: <9...@1...0.0.1>
NNTP-Posting-Host: pm12.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1010942389 25159 213.76.108.12 (13 Jan 2002 17:19:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Jan 2002 17:19:49 +0000 (UTC)
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:91674
Ukryj nagłówki
Edek Spozniony <e...@h...pl.invalid> wrote:
> Pozwoli"em sobie zacytować Art'a z jego postu o sushi. Wydaje mi się,
> że nóż to jedno z podstawowych narzędzi mistrza kuchni. Oglądam osd
> czasu do czasu niemiecko-języczne programy kulinarne i widzę w rękach
> zawodowców wspania"e noże. Pewnie coś takiego mia" Art na myśli. Czy
> wiecie, gdzie coś podobnego i po przystepnej cenie można nabyć. Nie
> stać mnie niestety na żadne cudo typu ceramiczna Kyocera czy jakiś
> Sollingen-Henckel. W Polsce noże produkuje pewnie tylko Gerlach ale to
> co spotka"em w sklepach oceni"em jako wyroby z okresu rozkwitu Kraju
> Rad.
Moj najlepszy noz kuchenny, to przedwojenny noz f-my Alfons Mensir
Lwow-Krakow, duzy, gruby ze zwyklej nie-nierdzewnwj stali. Nieco
wyszczerbiony, bo w dzeicinstwie wlaczalem go czesto do swego arsenalu
bojowego. Mimo to, wystarczy przejechac po nim oselka przed uzyciem i
kraje lepiej niz wszelkie nowoczesne wynalazki.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|