Data: 2002-01-13 17:19:20
Temat: Re: noz - powinien byc ostry jak zyletka - doslownie
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
Edek Spozniony <e...@h...pl.invalid> wrote:
> Pozwoli"em sobie zacytować Art'a z jego postu o sushi. Wydaje mi się,
> że nóż to jedno z podstawowych narzędzi mistrza kuchni. Oglądam osd
> czasu do czasu niemiecko-języczne programy kulinarne i widzę w rękach
> zawodowców wspania"e noże. Pewnie coś takiego mia" Art na myśli. Czy
> wiecie, gdzie coś podobnego i po przystepnej cenie można nabyć. Nie
> stać mnie niestety na żadne cudo typu ceramiczna Kyocera czy jakiś
> Sollingen-Henckel. W Polsce noże produkuje pewnie tylko Gerlach ale to
> co spotka"em w sklepach oceni"em jako wyroby z okresu rozkwitu Kraju
> Rad.
Moj najlepszy noz kuchenny, to przedwojenny noz f-my Alfons Mensir
Lwow-Krakow, duzy, gruby ze zwyklej nie-nierdzewnwj stali. Nieco
wyszczerbiony, bo w dzeicinstwie wlaczalem go czesto do swego arsenalu
bojowego. Mimo to, wystarczy przejechac po nim oselka przed uzyciem i
kraje lepiej niz wszelkie nowoczesne wynalazki.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
|