Data: 2017-04-30 16:18:10
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trefniś <t...@m...com> wrote:
> Moim zdaniem jest niewiele produktów, które równie szybko tępią noże, jak
> właśnie chleb.
> Tylko nie podawajcie tu przykładu np. kości, bo te raczej traktuje się
> tasakiem lub nożycami, albo używa się specjalnego noża, który w waszej
> kuchni już uległ degradacji i nadaje się tylko do zniszczenia.
> Chleb jest praktycznie podstawą w polskiej kuchni, kroi się go często,
> nigdy nie użyłbym np. wymuskanego i wyostrzonego noża szefa kuchni do jego
> krojenia.
A tak a'propos tępienia się noży... jak ostrzycie swoje?
Zanosicie raz na jakiś czas do profesjonalnego ostrzenia czy ostrzycie w
domu?
Macie takie kamyki do ostrzenia noży na mokro? :-)
https://youtu.be/t39rhQs6Hqc
Ja się przyznam, że mam tanią ostrzałkę z dwoma kółkami po których się nóż
przesuwa parę razy, ale wyniki raczej takie sobie... gazety trzymanej
pionowo w powietrzu nie potnę na makaron ;-)
|