Data: 2017-04-30 20:55:15
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-04-30 o 14:32, Ikaelka pisze:
> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>
>> gorąca woda nie szkodzi jabłkom?
>> Zobaczę jakie będa jak umyję płynem do
>> mycia naczń i wypłuczę gorącą, później zimną wodą. Jabłka, gruszki, a
>> nawet paprykę obieram itd.
>>
>>
>
> Nie, nie szkodzi - nawet dzisiejszym twardym jak kapusciane głąby
> winogronom. Myję tak też zieleninę i rzodkiewki. Trzeba tylko myć szybko
> lecz dokładnie - i natychmiast przełożyć do miski z zimną wodą, płucząc
> dokładnie i zmieniając tę wodę 3-4 razy. Na koniec w świeżej porcji zimnej
> wody pozostawić jeszcze na 15 minut (dla rozpuszczenia ewentualnych resztek
> środka myjącego - zwłaszcza kiedy użyto płynu do naczyń).
> Tylko ten sposób ma sens jeśli mycie owoców ma być rzeczywiście myciem i
> zabezpieczać przed żółtaczką i E.coli z brudnych rąk osób, które w
> hipermarkecie wymacały przed nami te owoce.
> Sposób polecony przez mikrobiologów.
Zastosuję się.
Nie wiem jednak jaki to potem będzie miało smak, czy smak owocu zostanie,
>
> 70 procent ludzi wcale nie myje rąk (lub "myje" je tylko mocząc w wodzie)
> po skorzystaniu z WC. To mi wystarczy, abym opisane wyżej postępowanie
> uznała za zasadne.
Mam taką paniusię koleżankę. Boi się wody jak święconej. Przestałam ją
zapraszać, wolę pogadać z nią przez telefon.
Jakis czas temu pokazalam jej w internecie zdjęcie mózgu jakiejs
kobiety, która miala w tym mózgu tasiemca. Nic jej to nie ruszyło,
infekcje też się do niej nie przyplątują.
--
animka
|