Data: 2017-04-30 21:57:25
Temat: Re: noze kuchenne
Od: stefan <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-04-30 o 16:18, Pszemol pisze:
> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>> Moim zdaniem jest niewiele produktów, które równie szybko tępią noże, jak
>> właśnie chleb.
>> Tylko nie podawajcie tu przykładu np. kości, bo te raczej traktuje się
>> tasakiem lub nożycami, albo używa się specjalnego noża, który w waszej
>> kuchni już uległ degradacji i nadaje się tylko do zniszczenia.
>> Chleb jest praktycznie podstawą w polskiej kuchni, kroi się go często,
>> nigdy nie użyłbym np. wymuskanego i wyostrzonego noża szefa kuchni do jego
>> krojenia.
>
> A tak a'propos tępienia się noży... jak ostrzycie swoje?
>
> Zanosicie raz na jakiś czas do profesjonalnego ostrzenia czy ostrzycie w
> domu?
>
> Macie takie kamyki do ostrzenia noży na mokro? :-)
> https://youtu.be/t39rhQs6Hqc
>
> Ja się przyznam, że mam tanią ostrzałkę z dwoma kółkami po których się nóż
> przesuwa parę razy, ale wyniki raczej takie sobie... gazety trzymanej
> pionowo w powietrzu nie potnę na makaron ;-)
>
A takie coś nie wystarczy
https://www.helios-szklo.pl/dodatki/przybory-i-narze
dzia-kuchenne/westmark/kamien-szlifierski-do-ostrzen
ia-nozy-(1015).html
albo jakaś dobra osełka do kos?
Można sobie poradzić niskobudżetowo - arkusz papieru ściernego do metalu
na mokro 800 przyklejony np. butaprenem do drewnianego klocka itp.
pozdr
Stefan
|