Data: 2017-04-30 23:07:32
Temat: Re: noze kuchenne
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2017-04-30 o 21:57, stefan pisze:
> W dniu 2017-04-30 o 16:18, Pszemol pisze:
>> Trefniś <t...@m...com> wrote:
>>> Moim zdaniem jest niewiele produktów, które równie szybko tępią noże,
>>> jak
>>> właśnie chleb.
>>> Tylko nie podawajcie tu przykładu np. kości, bo te raczej traktuje się
>>> tasakiem lub nożycami, albo używa się specjalnego noża, który w waszej
>>> kuchni już uległ degradacji i nadaje się tylko do zniszczenia.
>>> Chleb jest praktycznie podstawą w polskiej kuchni, kroi się go często,
>>> nigdy nie użyłbym np. wymuskanego i wyostrzonego noża szefa kuchni do
>>> jego
>>> krojenia.
>>
>> A tak a'propos tępienia się noży... jak ostrzycie swoje?
>>
>> Zanosicie raz na jakiś czas do profesjonalnego ostrzenia czy ostrzycie w
>> domu?
>>
>> Macie takie kamyki do ostrzenia noży na mokro? :-)
>> https://youtu.be/t39rhQs6Hqc
>>
>> Ja się przyznam, że mam tanią ostrzałkę z dwoma kółkami po których się
>> nóż
>> przesuwa parę razy, ale wyniki raczej takie sobie... gazety trzymanej
>> pionowo w powietrzu nie potnę na makaron ;-)
>>
> A takie coś nie wystarczy
> https://www.helios-szklo.pl/dodatki/przybory-i-narze
dzia-kuchenne/westmark/kamien-szlifierski-do-ostrzen
ia-nozy-(1015).html
>
> albo jakaś dobra osełka do kos?
> Można sobie poradzić niskobudżetowo - arkusz papieru ściernego do metalu
> na mokro 800 przyklejony np. butaprenem do drewnianego klocka itp.
Mne kiedyś brat dał kawałek takiej ostrzałki/kamienia, który używają w
elektrycznych ostrzałkach. Co jakiś czas ostrzę tym noże i jest ok.
--
animka
|