Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!news.astercity.net!news.task.gda.pl!fu-berlin.de
!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: obiad
Date: Tue, 29 Oct 2002 12:55:16 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 50
Message-ID: <3...@u...fu-berlin.de>
References: <aplpkt$e2r$1@news2.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
<aplrji$ju8$1@news.tpi.pl> <3...@p...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1035892275 2862267 160.45.180.154 (16 17 19)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; de-DE; rv:1.0.1) Gecko/20020823
Netscape/7.0
X-Accept-Language: de,en,be,pl,sk,cs
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132238
Ukryj nagłówki
zGosiula:
> A może Grzesiowe chilli con carne?
>
> http://mniammniam.pl/p.php?p=428
>
> Chilli Con Carne czyli po prostu wołowina z chilli
powiedzmy, chilli z mięsem ;-)
> pół kilograma mielonej wołowiny
> dwie puszki fasoli
dałbym góra tyle, ile mięsa
> dwie puszki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych pomidorów,
tu też, no może max. litr pomidorów
> obranych ze skóry i pokrojonych na dowolne kawałki
> 4 ząbki czosnku
> pół łyżeczki mielonego kminku
> pół łyżeczki chilli w proszku
> szczypta oregano
może być większa szczypa ;-)
> łyżka mąki
Tej mąki daj tyle, ile trzeba (można nic nie dać)
> sól
> świeżo zmielony pieprz
> odrobina cukru
> łyżka oleju
w ramach wariacji składników polecam:
1. mięso w kawałkach, nie przeżute. Najlepiej ładne, gulaszowe, ale
pokroić drobniej (format kostka do gry). Wieprz też się dobrze sprawuje.
A i kiełbasa mi już tam kiedyś wpadła.
2. Trochę tego chilli by się przydało. Nie w proszku, ale w kawałkach.
Daj do tego po jednej papryce w różnych kolorach, pokrojone w kostki.
Wygląda też ładniej
3. powinien być kumin zamiast kminku, smakuje bardziej tex-meksykańsko,
ale z braku laku...
> ...smakuje z ryżem. A jeszcze lepiej z kwaśną śmietaną, posiekaną
> drobniutko cebulą, tartym serem, awokado pokrojonym na drobne kosteczki
> albo... zamiast awokado można dodać szczypiorki u natki zielonej
> pietruszki.
...alebo kleks jogurtu na górę i na to rzeżuchę (jak się toto pisze?)
Waldek
|