Data: 2002-10-29 11:55:16
Temat: Re: obiad
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
zGosiula:
> A może Grzesiowe chilli con carne?
>
> http://mniammniam.pl/p.php?p=428
>
> Chilli Con Carne czyli po prostu wołowina z chilli
powiedzmy, chilli z mięsem ;-)
> pół kilograma mielonej wołowiny
> dwie puszki fasoli
dałbym góra tyle, ile mięsa
> dwie puszki pomidorów z puszki lub 3 szklanki świeżych pomidorów,
tu też, no może max. litr pomidorów
> obranych ze skóry i pokrojonych na dowolne kawałki
> 4 ząbki czosnku
> pół łyżeczki mielonego kminku
> pół łyżeczki chilli w proszku
> szczypta oregano
może być większa szczypa ;-)
> łyżka mąki
Tej mąki daj tyle, ile trzeba (można nic nie dać)
> sól
> świeżo zmielony pieprz
> odrobina cukru
> łyżka oleju
w ramach wariacji składników polecam:
1. mięso w kawałkach, nie przeżute. Najlepiej ładne, gulaszowe, ale
pokroić drobniej (format kostka do gry). Wieprz też się dobrze sprawuje.
A i kiełbasa mi już tam kiedyś wpadła.
2. Trochę tego chilli by się przydało. Nie w proszku, ale w kawałkach.
Daj do tego po jednej papryce w różnych kolorach, pokrojone w kostki.
Wygląda też ładniej
3. powinien być kumin zamiast kminku, smakuje bardziej tex-meksykańsko,
ale z braku laku...
> ...smakuje z ryżem. A jeszcze lepiej z kwaśną śmietaną, posiekaną
> drobniutko cebulą, tartym serem, awokado pokrojonym na drobne kosteczki
> albo... zamiast awokado można dodać szczypiorki u natki zielonej
> pietruszki.
...alebo kleks jogurtu na górę i na to rzeżuchę (jak się toto pisze?)
Waldek
|