Data: 2003-07-18 09:05:41
Temat: Re: ocet balsamiczny
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Artur Nowacki @ Work:
> Użytkownik Jacek Dyduch napisał:
>
>> Ogólnie są dwa jego rodzaje Aceto Balsamico di Modena i Aceto
>> Balsamico di
>> Modena Tradizionelle.
> Kupiłem 3 dni temu Aceto Balsamico di Modena w sklepie Geant płacąc 9
> PLN za 0.5 litra.
to jest niestety tylko podróba, choć też można jeść. 20zł za 0.5l
tradycyjnego byłoby trochę mało. U nas kosztuje dobry Balsamico
Tradizionelle jakieś 10-20EUR za 0.5l.
Różnica między tradycyjnym i przemysłowym jest w technologii. Tradycyjny
fermentuje w beczkach drewnianych kilka-kilkanaście lat. Przemysłowy
robiony jest z octu winnego oraz soku z winogron i jest zabarwiany
sztucznie. W beczkach jest przechowywany tylko kilka miesięcy.
Waldek
|