Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!fu-berlin.de!uni
-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ocet jablkowy
Date: Thu, 15 Jun 2006 16:09:51 +0200
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 56
Message-ID: <4...@u...de>
References: <1...@h...googlegroups.com>
<4...@u...de>
<1...@u...googlegroups.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
qu7Uz7jpuH+HnbSEMQddlga3Mk+BroOsaza3aNdt798XVkkEpEuIsK2RkKApD9BBgCTlhd8XM/
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <1...@u...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:270920
Ukryj nagłówki
aga schrieb:
> Waldemar Krzok napisał(a):
>
>> i wcale nie chce pracować ;-(
>
>> Waldek z pracy
>
> To sie nazywa budowanie kapitalizmu. Nie tak jak w Polszy. Swieta,
> swieta i po swietach.
kapitalizm budują tylko protestanci. W katolickich landach (plus
saksonia i turyngia) tyż świętują. Ale za to w landach gdzie jest więcej
świąt jest wyższy PNB ;-)
> szczury.Bo na jednego Warszawiaka przypadaja 3 zaprzyjaznione szczury.
> Mowie zaprzyjaznione, bo oczyma wyobrazni widze te statystycznie
> przynalezne mi
> gryzonie.
tylko 3? Myślałem, że więcej. U nas za to więcej myszy i królików, a i
dzików od groma.
> Ciekawa jestem, czy integracja polakow z innymi nacjami przebiega
> rowniez na polu kulinarnym.
> Czy nasza tradycyjna kuchnia jest w stanie zrobic furore i konkurowac
> z kuchnia
> wietnamska, czy turecka..
niestety nie. Ale raczej to wina polskiej kuchni, która jakoś się do
fastfudów nie zaadaptowała. Tureckie budy tu na każdym kroku,
wietnamczyków też dużo, ale nie widziałem nic z polskimi rzeczami. A
szkoda. Może ktoś by tu założył coś w stylu dawnego baru mlecznego,
tylko w innym wykonaniu? By był bigos, pierogi i podobne? Ino nikt się
nie kwapi. Albo takie "pierogarnie" jak choćby w Opolu koło dworca.
> Przypomnialam sobie o occie jablkowym dzieki taksowkarzowi, ktory
> szukal
> w sklepach octu jablkowego, bo dobry na nerki.
> A ten co kupilam byl produkcji niemieckiej z certyfikatem ekologicznym.
>
> Pozdrowienia dla ciebie i rodzinki - aga
> Choc mam nery w porzadku to postanowilam go w ten sposob wykorzystac.
> Ciekawa jestem czy zmieszany z balsamico i miodem, bylby dobry do
> salatek.
jest dobry. Balsamico bym już nie dawał. Sam jabłkowy wystarczy w
zupełności.
Aha, jak o octach: świetna rzecz to rucola z octem malinowym i na to
smażone piersi drobiowe. Kiedyś chciałem to koniecznie zrobić a ocet
malinowy mi "wyszedł". Miałem tylko balsamico i jabłkowy. Ale w szafce
pałętała się jeszcze galaretka malinowa. No i zrobiłem sos z octu
jabłkowego i galaretki. Świetne było!
Idę do domu, muszę naprawić rower (5 raz w tym miesiącu syn złapał gumę,
@#$@#$ nać pietruszki!)
Waldek
|