Data: 2003-09-15 12:10:05
Temat: Re: odnośnie omletów
Od: "zefirka" <z...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "sMOCZYCA" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bk3vri$gg0$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ja mam od dłuższego czasu ochotę na omlet z warzywami smażonymi w nim -
mam
> problem bo nie wiem jakie warzywa wybrać i wrzucić i smażyć i w jakiej
> kolejności?
Kiedys na okraglo robilam sobie takie omlety (z lenistwa, zamiast obiadu;).
Dobre wychodzily z zielonym groszkiem i z pieczarkami. Groszek z puszki po
prostu wrzucalam do ciasta (pisze "ciasto" bo zawsze dodaje odrobine maki do
jajek) i tak zasmazalam. Pieczarki najpierw obsmazalam, odsaczalam z
tluszczu, laczylam z ciastem i tak zasmazalam. Mozna tez od razu wylac mase
jajeczna na warzywa na patelni, ale dla mnie wygodniejsza jest ta pierwsza
metoda. Tym sposobem mozna robic omlet z cebulka, papryka itp. Trzeba troche
poeksperymentowac z czym najbardziej smakuje.
> czym doprawiać?
Tym, czym lubisz ;) Sol, wegeta, pieprz...
czy dodać sera żółtego do środka czy nim posypać? czy ubijać
> białka? czy razem wszystko miesząc? jeny ile pytań !! może ktoś ma jakieś
> fajne przepisy - może link?
Ja posypalabym omlet tym serem (kiedy bedzie juz nieco sciety), zlozyla go
na pol i tak jeszcze momencik podsmazyla.
Dzieki ubitym jajkom omlet jest nieco bardziej puszysty. Ale mozna tez
wszystko dobrze wymieszac, tak jakby sie ubijalo bialko. Zrob raz tak, raz
tak i zobaczysz czy jest wielka roznica ;)
|