Data: 2006-07-04 10:13:37
Temat: Re: ogórki ma"osolne
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <e8dcfm$gma$1@inews.gazeta.pl>, "czeladnik" <n...@g...pl>
wrote:
> "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
> news:44a90f03$1@news.home.net.pl...
> > Anna LT wrote:
> > (...)
> >>>Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
> >>>Pzdr
> >>>to fakt sól jodowana by"a
> >>
> >> tylko t? zwyk"? kamienn? to cie?ko kupiae...
> >> ale poszukam
> >
> > Z moich do?wiadczen wynika, ze to kwestia samych ogórków. Przez kilka lat
> > nie robi"am, bo wychodzi"y miekkie, niedobre. W zesz"ym
> > roku dosta"am nawo?one obornikim, a w"a?ciwie "stajennikiem" ;)
> > i zaryzykowa"am. Zala"am zimn? wod?, sól jaka akurat by"a w domu.
> > Wysz"y doskona"e.
> >
> Ja sie upieram przy swoim, ze jodowana sol absolutnie sie nie nadaje do
> kiszenia ogorcow.
> Kupuje z tego samego zrodla ogorki od parunastu lat, zrobilam 2 razy z
> jodowana, na 3 rok odpuscilam sobie i ogorki wyszly jak ta lala, twarde i
> trzeszczace w zebach, wczesniej byly rozchlapane kapcie.
Poza tym, kto chcia?by jeEç ogórki pachnace jodyna?
W?adys?aw
|