Data: 2006-07-04 09:30:37
Temat: Re: ogórki małosolne
Od: "czeladnik" <n...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Krystyna Chiger" <k...@p...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:44a90f03$1@news.home.net.pl...
> Anna LT wrote:
> (...)
>>>Podejrzewam ze solilas sola jodowana, a trzeba zwykla bez dodatku jodu.
>>>Pzdr
>>>to fakt sól jodowana była
>>
>> tylko tą zwykłą kamienną to ciężko kupić...
>> ale poszukam
>
> Z moich doświadczeń wynika, ze to kwestia samych ogórków. Przez kilka lat
> nie robiłam, bo wychodziły miękkie, niedobre. W zeszłym
> roku dostałam nawożone obornikim, a właściwie "stajennikiem" ;)
> i zaryzykowałam. Zalałam zimną wodą, sól jaka akurat była w domu.
> Wyszły doskonałe.
>
Ja sie upieram przy swoim, ze jodowana sol absolutnie sie nie nadaje do
kiszenia ogorcow.
Kupuje z tego samego zrodla ogorki od parunastu lat, zrobilam 2 razy z
jodowana, na 3 rok odpuscilam sobie i ogorki wyszly jak ta lala, twarde i
trzeszczace w zebach, wczesniej byly rozchlapane kapcie.
Pzdr
|