Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!not-for-mail
From: Iza <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: oliwa virgin a smazenie
Date: Wed, 04 Apr 2001 01:10:00 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 31
Message-ID: <3...@w...pl>
References: <9ad5ul$lv$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: misiek.ds7.univ.gda.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: korweta.task.gda.pl 986339477 11907 153.19.122.139 (3 Apr 2001 23:11:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 3 Apr 2001 23:11:17 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:48585
Ukryj nagłówki
> W watku ponizej wiele osob twierdzi, ze na oliwie, zwlaszcza extra virgin,
> sie nie powinno smazyc - byc moze prawda, jak chodzi o super wysokie
> temperatury, typowe dla np. woka. Ale pryz europejskiej technice gotowania i
> z anszymi urzadzeniami podgrzewczymi typu plyta ceramiczna, to nie widze
> najmniejszego argumentu (poza cenowym) dlaczego by nie uzywac oliwy. Toz
> wlochy i wiele innych kultur na tym oparto ........
Oto fragmenty atykułu nt. oliwy z oliwek z mojej strony
(http://pk.linux.gda.pl/):
Jeśli chcemy użyć oliwy z oliwek do smażenia, należy pamiętać o używaniu
umiarkowanej temperatury smażenia (nie używać dużego ognia, odpada też
głębokie smażenie), bowiem oliwa ta pali się w niższych niż inne oleje
temperaturach (ma niższą temperaturę dymienia wynosi ona 225°C).
Najlepszą do smażenia będzie zwyczajna oliwa z oliwek olive oil (patrz
[rodzaje]), używanie lepszych rodzajów to raczej marnotrawstwo tak
wspaniałej oliwy. Należy umiarkowanie używać oliwy do smażenia, bowiem w
wysokiej temperaturze traci ona swoje cenne właściwości. Na dodatek
powstają wówczas związki szkodliwe dla serca, które w działaniu
przypominają nasycone tłuszcze zwierzęce. Jednakże przy stosowaniu oliwy
z oliwek powstanie tych związków jest mniej prawdopodobne niż gdy
stosujemy inne oleje roślinne.
Pozdrawiam,
Iza
--
____________________________________________________
_________________
Przystanek Kulinarny
http://pk.linux.gda.pl/
|