Data: 2015-02-03 14:07:46
Temat: Re: orient
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .02.2015 o 04:54 iwanos <i...@6...pl> pisze:
>
>> Maggi (w formie przyprawy w butelce) na ziemiach polskich występowało
>> chyba od "zawsze" (czyli od początków XX wieku), aż do II wojny
>> światowej.
>> Było na tyle powszechnie stosowane, że na "Przyprawę do zup" firmy
>> Winiary (hydrolizat białkowy) mówiło się Maggi (choć oryginał w sklepach
>> PRL był raczej niedostępny).
>> Sos sojowy popularny stał się znacznie później.
>> Stąd dla wielu praktyków - to sos sojowy zastępuje Maggi.
>
> no a co zdrowsze?
Nie podejmuję się porównania (ilu producentów i serii produkcyjnych, tyle
zmienności).
Niewątpliwie najzdrowsze jest użycie lubczyka ogrodowego <i> Levisticum
officinale </i>.
--
Trefniś
|