Data: 2015-02-03 21:41:44
Temat: Re: orient
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 03 Feb 2015 13:43:27 +0100, Trefniś napisał(a):
> W dniu .02.2015 o 13:19 XL <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 03 Feb 2015 04:24:29 +0100, iwanos napisał(a):
>>
>>> W dniu 2015-02-02 o 17:00, Waldemar pisze:
>>>> Am 02.02.2015 um 14:55 schrieb Trefniś:
>>>>
>>>>> W ogóle radzę stosować sos sojowy zamiast soli tam, gdzie to ma sens.
>>>>> Bo np. do słodkich wypieków nie będzie pasował :)
>>>>> Zawiera znacznie mniej sodu niż sól kuchenna, więc zdrowo!
>>>>>
>>>>> Sos sojowy ma nutkę umami, co natychmiast poprawia smak wielu potraw!
>>>>>
>>>>> Trzeba wspomnieć o zawartości glutaminianu sodu w sosie sojowym.
>>>>> Każdy musi sam odpowiedzieć sobie na pytanie, czy akceptuje i w jakiej
>>>>> ilości.
>>>>> Jeśli się go obawiacie, można do potraw dodawać lubczyk (tzw. magi).
>>>>
>>>> W Maggi też jest glutaminian sodu. Tak samo, jak i w pomidorach i mleku
>>>> matki ;-).
>>>> Po prostu nie za dużo tego dawać, to i problemów nie będzie.
>>>
>>>
>>> ponoć ciśnienie idzie w górę od tego syfu
>>
>> Jak zawsze od sodu (vide np NaCl).
>
> Ale glutaminian sodu zawiera sodu _znacznie_ mniej, niż NaCl.
> Dlatego nadciśnieniowcy powinni go stosować zamiast soli, gdzie to możliwe!
Niekoniecznie - raczej nie powinni stosować żadnej soli prawie wcale.
> Profilaktycznie również lepszy od soli (na nadciśnienie pracuje się za
> młodu).
Itam, słyszałeśo badaniach na bliźniętach? Jedyne,co ma znaczenie, to geny.
>
> Popatrz XL - można wyśmiewać "kiszenie się we wschodnioeuropejskich
> poglądach", a równocześnie propagować _szkodliwe_ mity dot. E-621.
Ano cóż.
>
> Ale uwaga - nadmiar na pewno może powodować efekty uboczne.
Nadmiar WSZYSTKIEGO może.
> Był (jest?)
> używany w neurologii w końskich dawkach, jako lekarstwo. Ale przecież sól
> też może doprowadzić do śmierci (casus Lacey Spears i jej dziecka)!
Jak wszystko...
|