Data: 2007-02-07 14:39:50
Temat: Re: owoce w occie - co z tym?
Od: Krystyna Chiger <k...@h...people.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Marek W. wrote:
> Porzeczki i czereśnie też. Tylko lepiej używać do tego octu winego.
> To może przepisik jaki..przyznam szczerze iz jestem bardzo zainteresowany
> :))
Proszę:
Czeresnie marynowane
1 kg jasnych czeresni
MARYNATA
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu winnego
2 lyzki miodu
2 lyzeczki skorki otartej z pomaranczy
3 gozdziki
kawalek (2 cm) cynamonu
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1/2 lyzeczki soli
***
Ogonki owocow przyciac do polowy, czeresnie umyc,
starannie osaczyc i ulozyc w sloikach.
Przygotowac marynate:
w mozdzierzu zgniesc ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
Zagotowac szklanke wody z dodatkiem octu,miodu, cukru,
skorki pomaranczowej,gozdzikow,cynamonu,pieprzu,
ziela angielskiego oraz soli.
Czeresnie zalac marynata, sloiki szczelnie zamknac,
pasteryzowac 20 min w temperaturze 90 stopni.
Czeresnie marynowane sa znakomitym dodatkiem do pasztetow
i pieczeni cielecej na zimno.
Zrodlo:Domowe nalewki i przetwory, Lubie gotowac nr 9/2002
Ja pasteryzuję tylko 5 min i tej otartej skórki nigdy nie mam.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
|