Data: 2005-11-21 20:10:09
Temat: Re: [p] jablka pieczone
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jacek wrote:
>
> Moje jabłka pieczone:
>
> Do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojone jabłka, mieszam je tam z
> cynamonem i odrobiną cukru a na to nakładam dużą ilość kruszonki. Piekę
> około 40 min i podaję taki "jabłecznik" z gałką śmietankowego loda...:)
> Pyszne jest..
>
> Pzdr
> Jacek
Po angielsku to sie nazywa cobbler. Jest to ulubiony deser mojego meza.
Ja robie w pojedynczych zaroodpornych miseczkach, najpierw jablka, potem
kruszonke.
Kruszonka do zapiekania na owocach
100 gr masla
200 gr maki
200 gr cukru
2 zoltka (ugotowane i roztarte, albo surowe)
Zagniesc palcami, schlodzic, rozkruszyc na owoce umieszczone w naczyniu.
Wstawic do rozgrzanego pieca, piec w 180C/350F az brzegi beda brazowe.
Jak Jacek podaje powyzej, swietne z lodami, rowniez z bita smietana lub
sosem waniliowym.
Magdalena Bassett
|