Data: 2005-11-21 20:43:11
Temat: Re: [p] jablka pieczone
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 21 Nov 2005 12:10:09 -0800, Magdalena Bassett
<n...@b...com> wrote:
>Jacek wrote:
>>
>> Moje jabłka pieczone:
>>
>> Do naczynia żaroodpornego wrzucam pokrojone jabłka, mieszam je tam z
>> cynamonem i odrobiną cukru a na to nakładam dużą ilość kruszonki. Piekę
>> około 40 min i podaję taki "jabłecznik" z gałką śmietankowego loda...:)
>> Pyszne jest..
>>
>> Pzdr
>> Jacek
>
>Po angielsku to sie nazywa cobbler. Jest to ulubiony deser mojego meza.
>Ja robie w pojedynczych zaroodpornych miseczkach, najpierw jablka, potem
>kruszonke.
>
>Kruszonka do zapiekania na owocach
>100 gr masla
>200 gr maki
>200 gr cukru
>2 zoltka (ugotowane i roztarte, albo surowe)
>
>Zagniesc palcami, schlodzic, rozkruszyc na owoce umieszczone w naczyniu.
>Wstawic do rozgrzanego pieca, piec w 180C/350F az brzegi beda brazowe.
>
>Jak Jacek podaje powyzej, swietne z lodami, rowniez z bita smietana lub
>sosem waniliowym.
>
>Magdalena Bassett
a u nas crumble. Cobbler bylby u nas cobbler, gdyby zagniesc
nieco to ciasto kruszonkowe i wyciac kolka i je ulozyc na
jablkach (czy czymkolwiek) zakladajac je odrobinke jedne na
drugie itepe
pierz
K.T. - starannie opakowana
|