Data: 2000-03-23 10:06:20
Temat: Re: pH-metry - zakwaszanie cd - nawozy zielone
Od: "jerz" <j...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> I tu właśnie Andrzej naprowadził mnie na dalszy ciąg "torfu jako węgla z
> nieprzetworzonymi pierwiastkami kwasotwórczymi" (post "zakwaszanie" z
> 16,03.)
>
> Bo jak to jest? Jak korzenie roślin pobierają "związki" z gleby? Przecież
> korzeń to nie strzykawka.
tfuj... stosunki wodne roślin oraz woda i "potencjał" [sporo tego o
korzonkach też]
> Wg. mnie (na podst. obserwacji Andrzeja) korzenie "tworzą" "sobie"
korzystne
> środowisko do pobierania materii przez wydzielanie odpowiednich związków
> organicznych (organiczne to oczywiście kwasy)
Ryzosfera - przestrzeń w podłożu roślin, w warunkach naturalnych na ogół
gleby, na którą wpływają korzenie roślin. Ryzosfera charakteryzująca się
zwiększoną aktywnością mikrobiologiczną, jest przykładem zależności pomiędzy
mikroorganizmami glebowymi i roślinami wyższymi.
Nie ma wyraźnej granicy pomiędzy ryzosferą i częścią gleby, w której nie
stwierdza się wpływu rośliny (czyli edafosfery). Przy samej powierzchni
korzeni te oddziaływania są najintensywniejsze i bardzo wyraźnie maleją wraz
ze wzrostem odległości od korzeni.
[]
Wpływ ryzosfery jest widoczny u roślin nasiennych; nasila się on z wiekiem
roślin i zwykle osiąga maksymalną wartość w stadium najintensywniejszego
wzrostu wegetatywnego. W przypadku śmierci rośliny populacja mikroorganizmów
obniża się do poziomu występującego w glebie pozbawionej roślin. Rośliny
motylkowate w większym stopniu wzbogacają populację bakterii niż pozostałe
gatunki. Ta stymulacja wzrostu mikroorganizmów, obserwowana w ryzosferze
wiąże się nierozłącznie z wydzielaniem przez rośliny substancji organicznych
łatwych do wykorzystania przez mikroorganizmy.
> Poprawcie mnie jeśli się mylę.
nie ma nieomylnych
> Jeśli jerz nie może znaleźć potwierdzenia moich teorii w literaturze, to
> albo one są całkowicie błędne, albo mogę kandydować do nagrody Nobla z
> chemii organi...., ups, ogrodniczej.
> :-)
szukam, szukam ale tego sporo a nie wiem czy nie zanudzę?
pozdr jerz
|