Data: 2003-07-10 06:08:18
Temat: Re: pasteryzacja
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
http://wiem.onet.pl/wiem/00fd49.html
> Jam pasteryzować przetwory w piekarniku, czy wystarczy że
przykładowo wiśnie
> po trzydniowym gotowaniu,ostatniego dnia włożę gorące do wyparzonych
słoików
> i odwrócę do góry dnem,
Powinno wystarczyć
> czy np. wsadzić je na jakieś 30min do
> piekarnika -60-80stopni?
Jeśli już to lepiej na godzinę ;-))
> Czy piekarnik ma być już nagrzany?
??? - jak będzie zimny to chyba temperaturę będzie miał niższą od
65C - no chyba że jesteś krzemowcem i dla Ciebie 65C to 'zimno'
;-)))
> Dziękuję za porady! Czy tak postępować zawsze tzn. czy to będą
konfitury czy
> dżem czy jakiś sok?
U mojej babci ogrzewało się w łaźni wodnej (wielki gar do gotowania
bielizny na którego dno kładło się szmatkę a następnie słoiki) -
gotować 45-60 min
- mięsa, przetwory mięsne w słoikach, soki, kompoty.
Konfitury, dżemy i powidła na gorąco wlewało się do wyparzonych
słoików.
WAŻNE: - nie mieszano przeznaczenia słoików: te które w poprzednich
latach były do mięs - używano do mięs, te od grzybów do grzybów, te od
owoców do owoców itd.
Pozdrawiam
Qwax
|